Lidia Botezatu şi formaţia NOROC: „Primăvara” (1971-74)

Îmi şopteşte inima, simte că-i aproape… Primăvara, creată de Artistul cu har de la Dumnezeu, compozitorul Mihai Dolgan, fondatorul legendarei formaţii NOROC.

Fiind solista nr. 1 din toate timpurile a acestui ansamblu vocal-instrumental de la Chişinău, renumit în tot spaţiul URSS şi-n Europa de Est, Lidia Botezatu s-a impus atât prin vocea-i unică, repertoriu divers ca genuri, maniera occidentală de interpretre, cât şi prin vestimenaţia ei elegantă, uimitor de frumoasă şi modernă, pe care şi-o crea singură, căci în ţara sovietelor se umbla în haine standard, trase parcă la indigou.

Este o operă scrisă de compozitorul Mihai Dolgan şi poetul Andrei Strâmbeanu în anul 1973, fiind lansată la Filarmonica Naţională în anul 1974, iar pe disc – prin 1975, la celebra casă de producţie Melodia de la Moscova.

Este un cântec pe care îl cunoaşteţi şi din repertoriul Sofiei Rotaru, care l-a prelut de la NOROC în anii ’80 şi-l cântă în chip fericit până în prezent.

În imagine apare şi vestitul chitarist Alexandru Cazacu, care electriza sălile cu solo-urile sale, dar şi cu efectele sonore, unice pentru acea vreme, introduse în aranjamentele muzicale ale lui Mihai Dolgan.

Clipul a fost montat de un simplu admirator, care a utilizat secvenţe din filmul regizorului Andrei Buruiană – Contemporanul, realizat la Moldova-Film, în anul 1980. Pentru cei mai tinerei, precizăm că, prin 1970, cenzura sovietică a destrămat formaţia NOROC, apoi, în 1974, regimul a permis artiştilor să refacă trupa, impunându-le, însă, o altă titulatură şi anume Contemporanul. În 1986, Mihai Dolgan a revenit la celebrul său brand artistic – NOROC.Sursa

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Close