Obiecte din ceramică și sticlă descoperite recent în situl Udricani din București.

În decembrie 2017, în timpul unor lucrări la rețeaua de alimentare cu apă din strada Cluceru Udricani, aflată nu departe de Piața Unirii din Bucureşti, șanțul săpat de muncitori a interceptat un fragment de zid de la o clădire veche.

Asta se întâmplă frecvent. Oriunde sapi în zona centrală a Bucureștiului, dai peste ruine ale vechilor case. Sistematizările repetate ale orașului, mai ales cea din timpul comunismului, au schimbat radical arhitectura zonei.

Conform procedurii legale, constructorii au anunțat autoritățile.

Astfel, la șantier au ajuns specialiștii Biroului de Arheologie al Muzeului Municipiului București, coordonați de Theodor Ignat. Ei au constatat că fragmentul de zid provenea de la vechea clopotniță a bisericii „Sfântul Nicolae” Udricani, din imediata vecinătate.

Arheologii au continuat să monitorizeze evoluția săpăturilor şi au avut şansa unor noi descoperiri. Șanțul în care urmează să fie așezată noua conductă de apă a interceptat o incintă din cărămidă (alimentată de o gură de scurgere), care era complet colmatată.

Verdictul specialiștilor a fost rapid: era o fostă hazna.

Oriunde sapi în zona centrală a Bucureștiului, dai peste ruine ale vechilor case.
Artefactele au fost găsite la aparoximativ 2,5 metri adâncime, în timpul lucrărilor de la intersecția stăzilor Iuliu Barasch și Cliceru Udricani, în Sectorul 3.

Bazinul din cărămidă colecta și decanta apele menajere provenite de la câteva gospodării aflate în cartierul evreiesc al Bucureștiului.

Surpriza a apărut când, sub nivelul scurgerii în fosă, arheologii au dat peste un mare număr de obiecte aruncate în zona unde se presupune că ar fi fost gaura de vizitare (de golire).

La o adâncime cuprinsă între 1,70 și 2,5 metri, ei au găsit o mulțime de obiecte din ceramică și sticlă, unele intacte, ceea ce se întâmplă extrem de rar.

Se presupune că acele obiecte casante au fost aruncate pe suprafața umedă a fosei, din acel moment.

Specialiștii Muzeului au strâns circa 500 de fragmente − cioburi de sticlă, faianță, porțelan și lut ars. Sunt cam 100 de recipiente de forme și mărimi diferite, precum oale, boluri, farfurii, căni, sticluțe sau casete din porțelan pentru cosmetice.

Pentru detalii și galerie foto mergeți la sursă: pressone.ro

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Close