Cum se fac bani din caritate in Moldova

Crimemoldova.com transmite cu referire la investigația realizată de Rise Moldova, precum că reprezentanții unei platforme de caritate identifică copii grav bolnavi din țară, pentru care colectează sume impunătoare de bani prin intermediul rețelelor de socializare, iar ulterior aceștia ar fi impuși să accepte servicii medicale la o clinică din orașul Istanbul, Turcia, unde doar se simulează efectuarea intervențiilor chirurgicale, care ar fi achitate din banii donați.

RISE Moldova a obținut mai multe probe care descifrează afacerea cu bolnavi, iar procurorii, la rândul lor, au pornit un dosar penal pentru escrocherie, pusă la cale de un grup criminal organizat.

Potrivit documentelor obținute de RISE Moldova, pe acest caz, încă din decembrie 2016, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari de către un grup criminal organizat din care fac parte cetățeni ai Republicii Moldova și ai Turciei.

Aceștia identifică minori grav bolnavi din Moldova, apoi, prin intermediul acțiunilor de caritate lansate pe rețelele de socializare, colectează sume impunătoare de mijloace bănești. Ulterior, impun beneficiarii să accepte servicii medicale la o clinică din orașul Istanbul, Turcia. Într-un final, membrii grupării criminale simulează efectuarea unor pretinse intervenții chirurgicale care ar fi achitate din banii colectați de la donatori. Citiți articolul integral pe rise.md

Bani din donații

Identifică minori grav bolnavi, le fac publică povestea și adună sume impunătoare de bani din donațiile oamenilor. Ulterior, beneficiarii sunt direcționați la un spital din Turcia, unde medicii simulează efectuarea intervențiilor chirurgicale. RISE Moldova a obținut mai multe probe care descifrează afacerea cu bolnavi, iar procurorii, la rândul lor, au pornit un dosar penal pentru escrocherie, pusă la cale de un grup criminal organizat.

Vă propunem o analiză a acestei investigații ticluită de o persoană neutră, o părere subiectivă. Părerea nu trebuie să coincidă cu pozițiile oficiale care vor apărea pe percurs.

În caz că nu va fi posibilă accesarea online a analizei, varianta text a articolului

Analiza reportajului „Bani din caritate”, marca Rise.md

De cand locuiesc in Suedia am observat o diferenta foarte mare intre stririle de aici si cele din Moldova si faptul cum asimileaza oamenii stirile. Aici m-am invatat sa fiu mai selectiva, sa-mi folosesc gandirea critica si sa nu ”inghit tot ce zboara”. Mai jos va propun o analiza a reportajului atasat.

Nu le cunosc personal pe Svetlana Sainsus sau pe Liuba Șevciuc. Imi place Rise.md si admir jurnalistii lor pentru curaj si initiativa. O urmaresc pe Svetlana pe Facebook si admir rezultatele frumoase ale muncii ei, impreuna cu echipa Caritate.md. E o lupta intre doua tabere ce-mi plac si voi incerca sa fiu pe cat se poate de obiectiva.

Despre cazurile fetitelor din reportaj:

Avem expuse cazurile a doua fetite. Svetlana a spus ca 100 de cazuri au fost finisate si mai multe sunt inca in proces. Respectiv aceste cazuri reprezinta 2% din total. Sa aduci asa invinuiri pe baza a 2% imi pare exagerat din start, dar hai sa analizam cazurile.
• Cazul 1. O fetita cu malformatie la inimioara. Era planificata o interventie, apoi dupa investigatiile locale din Turcia, doctorii au concluzionat ca situatia nu este atat de grava si nu este nevoie de operatie. Parintii au fost informati, pretul a fost redus si tratamentul/interventiile efectuate. Este regretabil faptul ca peste un timp fetitei i-a stat din nou rau. Acum ramane doar sa consulte medicul si sa decida daca mai are nevoie de un tratament sau de operatie. Medicul cardiolog din Chisinau a confirmat ca exista o problema, dar nu e critica. Sper din suflet fetita sa se faca bine, insa nu inteleg care este greseala echipei Caritate.md in acest caz.
• Cazul 2. O alta fetita cu trei defecte la inimioara, care a fost operata (mama a confirmat), dar careia la fel i s-a agravat situatia dupa un timp. La acest caz nu s-a expus cardiologul, desi cred ca opinia unuia ar fi foarte binevenita. As vrea sa deschid doua paranteze aici:
1) In medicina, ca si in alte domenii, cu parere de rau exista erori. La fel exista situatii, care nu pot fi controlate sau prognozate – unde apar complicatii, indifferent de tratamentul primit. Cunosc multe cazuri in Moldova, cand pacientilor li s-a pus diagnostic gresit, sau cand interventiile chirurgicale au esuat sau au dus la complicatii. Faptul ca spitatul e in Turcia, nu in Moldova – nu garanteaza 100% success si lipsa completa a erorilor.
2) Sa tai un copil bolnav si sa-l cosi inapoi, pretinzand ca l-ai operat e o crima enorma, care poate fi foarte usor demonstrata cu putina investigatie medicala. O astfel de crima ar pune toata mass-media pe urechi si stirea s-ar raspandi cu viteza luminii! Cei care au putin idee de afaceri, stiu cat de vitala e reputatia pentru o companie: cat de greu se cladeste si cat de repede se ruineaza. Nu cred ca un spital dintr-o retea atat de mare si reputabila, ar face asa o crima si si-ar risca reputatia si businessul pentru 10 000 Euro sau cat ar costa operatia aia. E pur si simplu ridicol.

Despre Caritate.md:

Cei de la Caritate.md spun ca nu iau nici un commission din banii colectati. Eu nu vad o problema daca ar lua. Site-ul e creat ca o versiune locala a gigantelor platforme de colectare de fonduri www.indiegogo.com sau www.gofundme.com. Ambele platforme iau commission pentru serviciile prestate. Caritatea nu consta in a mentine platforma din bani proprii, ci a ajuta cat mai multe personae nevoiase. Daca asta presupune mai multi angajati, mai mult marketing, mai multe evenimente si vizibilitate – e ok sa se opreasca un procent pentru a asigura activitatea fructuasa a platformei.

Despre “marea crima” – interceptarea telefonica:

Doina si Ali Sirikci sunt reprezentantii oficiali ai spitalului Medicalpark in Moldova. Chiar daca ei se implica personal in campaniile caritabile – responsabilitatea lor fata de angajator (spital) este majorarea profiturilor. Tot nu pot sa inteleg care e crima, cand doua persoane – parteneri de afaceri – vorbesc despre marketing, marirea profitului, comisioane si salarii. Imi pare ceva normal si situatia este exagerata si in acest caz.

Despre pretinsele 5% comissioane ale Svetlanei Sainsus:

Comisionul primit de o persoana (fizica sau juridica), care recomanda unei companii un potential client se numeste “sales kick-back commission”. E o chestie practicata de foarte multe companii. Eu lucrez in una din cele mai corecte si controlate corporatii din lume si la noi tot se practica acest lucru. Asta nu e mita, nu e furt si nu e nimic illegal – prin kick-back compania multumeste recomandatorul pentru noul client, caci obtinand un client nou prin recomandare economiseste intr-un fel pe marketing. Asta nu inseamna in nici un caz ca serviciile spitalului nu sunt bune. E o situatie benefica pentru toti: bolnavii au nevoie de un spital bun, spitalul are nevoie de clienti si persoana care uneste aceste parti este remunerata DIN BANII SPITALULUI. Respectiv s-a exagerat si aici situatia. Mai ales ca nu toate persoanele ajutate de Svetlana au fort tratate in acest spital. Unii au fost tratati in Moldova, Germania si alte tari; altii in genere nu au avut nevoie de operatii, ci au avut probleme de alt tip.

Despre reportaj in general:

Imi pare ca se distorsioneaza prezentarea gandurilor si a probelor. Spre exemplu cand era ceva contra Caritate.md – acele lucruri se repetau si se accentuau, dar cand era ceva pro Caritate, asta se arata fugitiv si se taia in unele momente. Exemple:
• pozele unde Svetlana este impreuna cu mamele din reportaj cu foarte multe cadouri si ajutor au fost aratate doar fugitiv.
• Atunci cand Svetlana srgumenteaza de ce recomanda clinica din Istanbul, explicatia ei e taiata si nu este expusa complet.
• Atunci cand Doina ii spune mamei: ”Tineti minte cand dvs. ati facut cumparaturi din banii acumulati…” la fel fraza e taiata.

Concluzia:

1. Cred eu ca in aceasta situatie este vorba despre o grupare criminal care castiga bani din colectarea fondurilor pentru copii bolnavi, pe care nu ii trateaza cu adevarat? Nu, nu cred nici o secunda.
2. Fiecare are interese personale si nu e vorba numai de caritate? Posibil – si asta e ok. Omul e o fiinta egoista si e in natura noastra sa ne gandim la noi si sa avem interese personale. Chiar daca toti au interese personale sau de afaceri, vad multa initiativa frumoasa, multa grija si implicare din parte Svetlanei si a echipei Caritate.md. Vad vieti salvate si sute de oameni multumiti si cred ca merita tot respectul pentru ceea ce fac.

Fondatorii platformei Caritate.md au ieșit în conferință de presă cu tema „Falsuri și atacuri nefondate în pretinsa investigație Rise. Sute de copii bolnavi vor rămâne cu problemele de sănătate nerezolvate”

Românul

Moderator la newsmoldova.info