În timp ce țările vecine transformă gunoiul menajer în energie, Moldova se afundă tot mai mult în deseuri

Cantitatile de deseuri de orice tip ( municipale, electrice si electronice)  din Moldova sunt in crestere, iar procesul de reciclare este foarte lent. 99% din cantitatea de gunoi este depozitata in gropi, fara a fi folosita in niciun fel, potrivit unui raport publicat de Oficiul de Statistica.

Moldova s-a indepartat de tinta anuala de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de patru kilograme pe cap de locuitor. Autoritatile au emis un proiect de lege care prevede reutilizarea si reciclarea a minimum 50% din deseurile menajere si 70% din deseurile nepericuloase pana in 2020. In legea care este inca in dezbatere publica exista si obligatia nou introdusa a auditului, in baza caruia se intocmesc  planuri si programe de gestionare a deseurilor.

Normele Uniunii Europene sunt foarte clar definite, insa Moldova nu reuseste sa atinga standardele impuse nici pe jumatate. Astfel, țara ramane, la propriu si la figurat, ingropata in gunoaie din care nu obtine nimic. De importanta gestionarii deseurilor tine sanatatea mediului si a fiecarui individ in parte.

O alta problema este ca nici cetatenii nu sunt educati in spiritul sortarii deseurilor sau cel putin al aruncarii lor in locurile destinate pentru acest lucru. Aceasta problema de educatie si mentalitate la nivelul fiecarui individ ar putea fi primul pas pentru o schimbare in bine.

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Close