Care sunt prețurile lemnelor de foc pentru 2017

În luna octombrie în fondul forestier gestionat de către Agenția „Moldsilva” a început recoltarea masei lemnoase, trimestrul IV, ultima etapă din anul curent care se va desfășura până la 31 decembrie 2017 .

Volumul de masă lemnoasă ca lemn de foc planificat spre recoltare de către întreprinderile silvice subordonate este de circa 145 mii, m3 inclusiv, specii tari (stejar, salcâm, frasin, etc.) – 115 mii, m3 și 30 mii, m3 specii moi (salcie, tei, plop, etc.), fiind mai mult decât în perioada similară a anului 2016, când a fost recoltat un volum de 121 mii m3.

În contextul reglementării comercializării masei lemnoase recoltate în cadrul entităţilor silvice, Agenţia „Moldsilva” a elaborat Metodologia formării, aplicării și reglementării preţurilor de comercializare a produselor lemnoase, acceptate prin ordin intern. Conform metodologiei respective, în cadrul întreprinderilor subordonate au fost aprobate cataloagele de preţuri de comercializare a masei lemnoase.

Astfel, preţul mediu (pe ramură) de comercializare a lemnului de foc (inclusiv TVA) constituie: specii tari (cu lungimea de 1,0 m) – 546,03 lei, pentru un metru ster, (780,04 lei/ m3); specii moi (cu lungimea de 1,0 m) – 294,97 lei; pentru un metru ster, (421,39 lei/ m3). În procesul lucrărilor de exploatare a masei lemnoase, în afară de lucrările care includ doborârea şi fasonarea sortimentală se execută şi lucrări suplimentare (colectare, transportare, etc.), costul cărora este inclus în preţul final de comercializare a sortimentelor respective.

Totodată, în această toamnă Agenția „Moldsilva” va crea culturi silvice în fondul forestier pe o suprafață de aproximativ 540 de ha din totalul anului 2017 de 934, deoarece o parte din acestea au fost efectuate în primăvară – 394 ha, iar lucrările de ajutorare a regenerării naturale vor fi executate pe o suprafață de 250 de ha din totalul acestui an de 2 938 ha dintre care 2 688 ha au fost efectuate în primăvara curentă.

Românul

Moderator la newsmoldova.info