Râul Răut repetă soarta Nistrului, dar fără factorul antropic ucrainean

Fenomenul secării celui mai mare afluent al Nistrului de pe teritoriul Republicii Moldova – Răut este omisă de marile companii mediatice și nu se discută în presă, deși este un subiect sensibil în situația secetei hidrologice din Moldova.

„Acum câteva zile prin acțiunile nesăbuite a celor care administrează viitoarea hidrocentrală de la Căzănești, Telenești (obiectiv energetic construit fără documentație de proiect și fără evaluarea impactului asupra mediului) a secat râul Răut (pe o anumită porțiune) pentru câteva zile, pentru că operatorul economic avea nevoie de mai multă apă în amonte de hidrocentrală pentru a umple lacul de acumulare.

Acțiunile antropice fără noimă au adus daune considerabile ecosistemului râului Răut, afectând puternic resursele de apă, dar și cele ihtio-faunistice.
Autoritățile de mediu (dacă au mai rămas) ar fi trebuit să intervină dur și să împartă amenzi mari (dar și prejudiciu cauzat mediului) făptașilor, de unde, având în vedere că altele sunt acum preocupările celor care ar trebui să protejeze natura, ori poate pentru că cei care construiesc hidrocentralele sunt intangibili, nimic nu s-a întâmplat, inspectorii de mediu au venit, au întocmit un act de control și au fugit timorați, repejor la Chișinău.

Cu o astfel de abordare a autorităților statului, în câțiva ani mediul din Republica Moldova va fi distrus în totalitate de activitățile economice, iar viitorimea noastră va moșteni un habitat neprietenos vieții.

Domnule prim-ministru Pavel Filip, dumneavoastră cunoașteți bine subiectul fluviului Nistru (și în mod implicit al celui mai mare afluent din Republica Moldova, râul Răut), știți cât de greu este să stăvilim acțiunile similare (de distrugere a fluviului Nistru) ale ucrainenilor, interveniți atunci pentru a rezolva problema…” Scrie fostul ministru de mediu Valeriu Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Lasă un răspuns