Guvernul de la Chișinău intenționează să modifice legislația și să permită arderea deșeurilor.

Executivul va elabora un regulament care va reglementa această activitate. În prezent, incinerarea şi coincinerarea deşeurilor de orice proveniență este interzisă, cu excepția deșeurilor rezultate din activitatea medicală.

Chiar și așa, autoritățile susțin că unii agenți economici incinerează deșeurile. Subiectul a fost discutat în cadrul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru. Transmite bizlaw.md

Potrivit acestora, și arderea deșeurilor rezultate din activitatea medicală, permisă de lege, se face în instalații care nu pot fi verificate la capitolul emisiilor în aer, asta pentru că nu există niciun document care să reglementeze acest proces. Astfel, regulamentul care va fi elaborat vine să stabilească foarte clar ce fel de instalații pot fi folosite la incinerarea sau coincinerarea deșeurilor.

Potrivit participanților la discuții, avantajele la arderea deșeurilor sunt, printre altele, reducerea cantității de deșeuri depozitate. În Europa, în unele state, depozitarea deșeurilor nu mai are loc, iar prelucrarea acestora se face sută la sută.

Mediul de afaceri și ecologiștii prezenți la dezbateri susțin că, anterior, s-a mai venit cu propunerea de amendare a acestui articol, legiuitorii însă au refuzat propunerea.

Documentul ar putea fi propus în curând Guvernului spre aprobare, iar până la sfârșitul acestui an se planifică votarea în Parlament.

Potrivit unor date, în Moldova doar 10 la sută din deșeurile reciclabile se recuperează. Restul – 90% sunt depozitate la gunoiști. Același studiu arată că într-un singur an, pe teritoriul Moldovei, sunt generate 4 milioane de tone de deșeuri.

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Close