Cea mai veche casă din București, deschisă publicului.

În spatele blocurilor comuniste de pe bulevardul Dimitrie Cantemir, departe de strada aglomerată și de agitația cotidiană, o căsuță albă, cu arcade, cu stâlpi sculptați și cu un cerdac mare amintește de Bucureștiul de altădată.

A rezistat timpului și regimurilor politice și acum și-a recăpătat strălucirea de odinioară. Vorbim de cea mai veche casă din București: casa de târgoveț, de pe Calea Șerban Vodă numărul 33.

“O capsulă din timp care trăiește în mijlocul Bucureștiului modern”, așa a început povestea despre casa de pe Șerban Vodă, Iozefina Postăvaru, cercetător științific în cadrul Institutului Național al Patrimoniului. Casa a fost construită în jurul anilor 1790. “A fost locuită de un târgoveț, un mic burghez de la începuturile epocii moderne a Românie. Avea această particularitate a prispei cu arcade în acoladă sprijinită pe stâlpi de lemn cu capiteluri sculptate. Vorbim de influențe balcanice preluate și integrate în arta românească”, a relatat Iozefina Postăvaru pentru libertatea.ro

Institutul Național de Patromoniu colaborează cu un ONG, iar acum în Casa de târgoveț sunt organizate o serie de evenimente. “Până la organizarea preconizatului Centru de informare și dialog în domeniul patrimoniului cultural, oricine vrea să viziteze casa, poate merge le sediul Institutului Național al Patrimoniului (str. Ienăchiță Văcărescu 16) și cineva va fi oricând gata să-i arate această bijuteria e Bucureștiului”, ne-a mai zis Iozefina Postăvaru. Intrarea esta gratuită.

La ora actuală, în România există 30.000 de monumente istorice de mare importanță, în ultimii 25 ani fiind restaurate cu fonduri publice 1.000 dintre ele.

Românul

Moderator la newsmoldova.info