Românii pe o hartă etnică rusească din anul 1876

De două sute de ani, rușii au încercat în multiple feluri să rupă teritorii românești, să destructureze etnic spațiile locuite de români, să controleze și să exploateze pământul nostru.

Au reușit acest lucru atât pe vremea Imperiului Țarist, cât mai ales în timpul asupririi bolșevice. Chiar și astăzi, în loc să își asume greșelile trecutului, Rusia manifestă o ostilitate fățișă față de România, iar dincolo de Prut, prin intermediul unui servil președinte de țară – Igor Dodon, lucrează intens la îndoctrinarea anti-românească a basarabenilor cărora România le este prezentată ca un stat imperialist!

În spiritul noii manipulări rusești, de curând Vladimir Putin i-a oferit vasalului său Igor Dodon o așa-zisă hartă a Moldovei, un motiv pentru președintele Moldovei să creeze scenariul unei Moldove Mari care să înglobeze și Moldova din dreapta Prutului, pretinzând că ei, moldovenii, sunt un neam diferit de cel al românilor și că limba lor este una curat moldovenească, deci diferită de limba română(deși identitatea de limbă dintre noi este evidentă).

În acest context este cu atât mai valoros documentul pe care vi-l prezentăm, mulțumită celor de la tiparituriromanesti.wordpress.com care au descoperit într-un atlas rus realizat de Ilin Aleksey Afinogenovich, în anul 1876, o hartă etnică a populațiilor din Europa. După cum se poate vedea mai jos, spațiul ocupat de români se întinde simțitor în afara granițelor actuale ale României, de la Bug, până la Tisa, deși în secolul al XIX-lea rușii au avut tot timpul să colonizeze teritoriile românești de dincolo de Prut, fără a le putea dovedi cu totul din punct de vedere etnic. După cum puteți vedea, pe teritoriul românesc de peste Prut românii nu sunt prezentați tocmai compact, dar sunt evidențiați cu aceeași culoare, ceea ce este o probă a recunoașterii adevăratei lor identități!

Hartă etnică a populațiilor din Europa
Românii apar sub denumirea de „Румыны (Молдаво-Волохи)”


Sursa hărții: Подробный атласъ Россiйской имперiи съ планами главныхъ городовъ (Этнографическая карта Европы)

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Lasă un răspuns

Close