Lansare de carte la Chisinau – Basarabia – pământ românesc.

In ziua de Joi, 31 august, ora 15.00, de ziua Limbii Române, în incinta Bibliotecii „Onisifor Ghibu” se va petrece evenimentul lansare de carte romaneasca.

Basarabia – pământ românesc. Antologie. Vol. I. Editor și redactor științific dr. Mihai Tașcă. Editura Serebia.
Culegerea reunește 15 lucrării (din cele 100 preconizate) despre Basarabia, lucrări mai puțin cunoscute apărute atât anterior Unirii de la 1918, cât și în perioada interbelică.
Republicarea a fost necesară întrucât odată cu instaurarea regimului comunist atât în România, cât și în Basarabia cea mai mare parte a lucrărilor ce se referă la Basarabia, în cea mai mare parte, au fost cenzurate, băgate în depozite speciale.

Volumul a apărut sub genericul: „Biblioteca Centenarul Marii Unirii: 1918-2018”, în Colecția „100 de cârti despre Basarabia la 100 de ani de la Unire”, în cadrul proiectului: „Românii din jurul României. Coordonator dr. Vasile Șoimaru”.

Coperta reprezintă Monumentul Unirii ce urma să fie dezvelit la Chișinău la a 20-a aniversare a unirii Basarabiei cu România, la încrucișarea Bulevardului Carol al II-lea (astazi Ștefan cel Mare) cu B-dul Regele Carol I (astăzi A. Pușkin), pe partea dinspre parc, și trebuia să aibă înălțimea de circa 18 m. Autorul machetei – sculptorul Alexandru Plămădeală.

In cadrul evenimentului vor mai fi lansate volumele:

 Alexei Mateevici. Poezii. Coordonator V. Șoimaru. Editura Serebia.

Ion Iachim. Ninge aspru la Cotul Donului. Roman istoric. Editura Serebia.

Eugen Statnic. Istorie și Adevăr. Editura Serebia.

Sursa  Mihai Tasca

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Lasă un răspuns