Idei practice de a reduce consumul de energie la tine acasa

Lista metodelor prin care poți reduce costul facturilor la energie electrică și încălzire este destul de cuprinzătoare cât să includă și câteva sfaturi ce nu trebuie ignorate.

Multe dintre soluțiile de mai jos te ajută să economisești energie, dacă le pui în practică. Calendaristic suntem spre sfarsitul sezonului estival, respectiv consumul de energie e in crestere continua, iata ce poti sa faci ca sa reduci din povara energetica:

    • Pentru început, o soluție convențională: înlocuirea becurilor clasice, incandescente, cu cele economice fluorescente sau cu becurile cu LED reduce costul facturii la electricitate cu până la 15%, pentru o gospodărie obișnuită. De altfel, aceasta nu mai este de mult o variantă opțională: noile reglementări referitoare la becurile de uz casnic, produse pentru piața europeană, au eliminat becurile incandescente de 100 W încă din 2009, iar pe cele de 75 W, în 2010.
loading…
  • Nu uita de energia termică, unde pierderile sunt însemnate, dacă nu izolezi corect pereții, acoperișul, ușile și ferestrele.
  • Iată o metodă la care nu te gândești prea des: plantarea copacilor în jurul casei, în special în direcția vestică, dar și spre răsărit, reduce semnificativ costurile pentru energie, atât vara, cât și iarna. Înălțimea arborilor trebuie să depășească nivelul ferestrelor, dar nu este indicat să plantezi specii cu volum și înălțimi mult prea mari.
  • În sezonul rece, evită uscarea rufelor pe calorifer și instalarea rafturilor de perete deasupra acestuia  În primul caz, crește consumul de energie termică și, implicit, factura la întreținere; în cea de-a doua situație, circulația aerului cald în încăpere este deviată, iar căldura va fi distribuită neuniform.
  • Alege perdele și draperii care nu trec de nivelul pervazului și păstrează modelele lungi pentru sezonul cald. Perdelele care acoperă caloriferul împiedică răspândirea aerului cald în încăpere.
  • Folosirea cuptorului cu microunde, a unui grill sau a prăjitorului de pâine, în locul cuptorului clasic, reduce consumul de energie cu aproximativ 33% și elimină căldura în exces, care ar face să crească temperatura întregii bucătării și chiar a apartamentului.
  • Păstrează frigiderul plin cu alimente și departe de orice sursă de căldură, pentru o funcționare eficientă și un consum optim de energie.
  • Programează sesiuni de gătit care să asigure hrana necesară pentru câteva zile. Cu alte cuvinte, gătește mult și rar. Această metodă te ajută să economisești, deopotrivă, energie electrică și termică, cu condiția să respecți alte două recomandări: acoperă oala sau tigaia în care prepari alimentele, în așa fel încât să împiedici răspândirea aburului și nu deschide cuptorul mai mult decât este necesar.

Tu ce alte metode eficiente energetic cunoști?

Sursa casalux.ro

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Lasă un răspuns