Guvernul de la Chișinău încearcă să sporească protecția socială a cetățenilor moldoveni care muncesc în Germania

Executivul Republicii Moldova a aprobat miercuri un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între Republica Moldova şi Republica Federală Germania privind securitatea socială, lege ce va spori securitatea moldovenilor care muncesc în Germania.  Informează serviciul de presă al Guvernului.

Documentul a fost semnat pa 12 ianuarie 2017 și prevede asigurarea unui cadru de garanţii sociale pentru lucrătorii imigranţi din Republica Moldova, care domiciliază şi/sau desfăşoară o activitate de muncă pe teritoriul unuia sau al ambelor state contractante.

Moldovenii care au desfăşurat o activitate temporară de muncă în Germania, la atingerea vârstei de pensionare, vor putea beneficia de pensie din acest stat.

Totodată, pe perioada de activitate, moldovenii vor fi asiguraţi, după caz, cu pensii de dizabilitate cauzată de boli obişnuite, pensii şi indemnizaţii de dizabilitate cauzată de accidente de muncă sau boli profesionale și cu pensii de urmaş, informează sursa oficială.

Acordul mai prevede că fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporţional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu, aplicând legislaţia naţională în domeniu.

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Lasă un răspuns

Close