Anatol Petrencu – „Ceea ce a urmat actului din 24 august 1944 a însemnat un dezastru pentru basarabeni”

În ediția print a Ziarului de Gardă istoricul Anatol Petrencu analizează semnificația zilei de 24 august printr-o retrospectivă istorică.

Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a decis să celebreze pe 24 august 2017 numita de el „eliberare a Moldovei de fascism”. Sunt convins, I. Dodon habar nu are prin ce drame teribile au trecut oamenii, locuitori ai interfluviului pruto-nistrean în anul 1944 şi următorii, ce l-au succedat. Să recapitulăm din istorie.

În primăvara anului 1944, sovieticii au intrat cu forţele lor militare în România, aducând cu ei „guvernul” marionetă al numitei RSSM, au mobilizat lumea la munci forţate fără a se gândi la recompensă bănească sau materială, au trimis la moarte sigură bărbaţi, femei, copii care dezamorsau minele amplasate de trupele româno-germane la retragere.

Sub pretextul ocrotirii vieţii oamenilor în zona confruntării militare, sovieticii au forţat lumea să plece în locuri neadaptate traiului, impunându-i să îndure foame, neasigurându-i detergenţi şi alte lucruri necesare vieţii cotidiene, ce a dus la o explozie a tifosului şi la moartea câtorva mii de oameni. Gospodăriile lăsate au fost devastate de militarii sovietici sub pretextul „necesităţilor” de război. Biserici şi mănăstiri au fost vandalizate.

Ceea ce a urmat actului din 24 august 1944 a însemnat un dezastru pentru basarabeni. Am avut mii de tineri şi bărbați mai în vârstă care nu s-au mai întors de pe fronturi, tineri trimişi la munci grele, în condiţii vitrege, peste frontierele RSSM, mulţi din ei nu s-au întors, rămânând cu traiul la locurile de muncă, întemeindu-şi acolo familii. Pe teritoriul RSSM – administraţie rusească, îngâmfată, în stare de ebrietate (cu excepţii, bineînţeles), venită cu tot cu familii, stabilită în apartamentele confiscate de la proprietarii de drept şi de fapt.

Întrebare firească: Igor Dodon ce să celebrezI la 24 august 2017? Ce fel de concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale?

 

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Lasă un răspuns