Dulceata de trandafiri – Cum se face

Delicata şi parfumata dulceaţă de trandafiri, considerată o delicatesă, este una din cele mai anevoios de preparat. Asta din cauza multiplelor etape, dar şi a atenţiei deosebite care trebuie acordată fiecărei petale în parte.

Ingrediente:

250 gr petale de trandafiri
1/2 lingurita sare de lamaie
1/4 kg zahar
1 litru apa
1 lingurita zeama de lamaie

Mod de preparare:

Alege doar petalele proaspete si rupe capatul alb sau taie cu foarfeca direct de pe tulpina. Dupa ce le cureti bine de polen, pune-le intr-un castron si freaca-le cu sarea de lamaie pana capata culoarea rosie. Da apa la fiert impreuna cu zaharul pana scade putin si culege spuma care se formeaza deasupra. Apoi, adauga petalele si continua fiertul la foc potrivit. Pune si sucul de lamaie si fierbe in continuare pana se leaga siropul.

Ai grija sa nu o fierbi prea mult, pentru ca altfel se va carameliza, devenind usor maronie. Petalele sunt prea sensibile pentru a suporta caramelizarea, asa ca risti sa compromiti reteta. Dulceata de trandafiri nu are nevoie sa fie aromatizata suplimentar, dar daca vrei, poti adauga putina coaja rasa de lamaie.

Nu mai trebuie decat s-o pui in borcane si sa te bucuri de parfumul fermecator si de consistenta perfecta a petalelor plutind in siropul rubiniu. Dulceata de trandafiri este foarte concentrata, asa ca o singura lingurita servita cu un pahar de apa rece iti va indulci intreaga zi!

Lichiorul de trandafiri, altă delicatesă Dulceaţa însă nu este singurul produs care poate fi obţinut din petalele de trandafir, deşi este cel mai cunoscut. Lichiorul sau oţetul de trandafiri sunt foarte apreciate pentru aroma şi parfumul deosebit.  Reteta: Se aşează câte un strat de petale şi unul e zahăr, într-un vas, care se lasă undeva la umbră, la macerat, circa 8-10 zile. Apoi se storc petalele, iar siropul obţinut se amestecă cu alcool diluat cu apă distilată. Însă petalele de trandafir uscate pot fi folosite pentru obţinerea unei publeri, care amestectă cu miere, devine un desert asemănător cu şerbetul. Pot fi folosite şi petale proaspete, însă atunci va trebui păstrat la frigider, pentru a nu fermenta. Pulberea de trandafiri mai poate fi utilă şi la prepararea unor produse cosmetice.

Dulceata de trandafiri – Cum se face înnoit: iulie 13, 2017 de autorul: Românul

Abonează-te la newsletter-ul nostru

%d blogeri au apreciat: