Statistica Moldoveneasca. Africanii de la Saharna

Presa moldovenească și statisticile internaționale

Jurnaliștii noștri încă nu par dispuși să se uite cu seriozitate la statisticile publicate de organizații internaționale precum ONU sau OMS. La fel ca și în cazul topului privind consumul de alcool, mass-media de la noi nu a mers direct la surse, ci s-a limitat la a prelua informație de mîna a doua. Transmite sic.md.

Pe lîngă faptul că sursele primare conțin informația nedenaturată, acolo pot fi găsite și alte date, adesea ignorate, însă la fel de importante. Spre exemplu, dincolo de declinul demografic, Moldova are o rată a mortalității copiilor de pînă la 5 ani de 19,2 (adică 19,2 copii din 1000 născuți mor pînă la vîrsta de 5 ani). Diferența față de țările europene (Spania – 4,1; Slovacia – 7,5) este enormă. Chiar și România (14,2), Rusia (13,2) și pînă și Siria (17,3) stau considerabil mai bine decît noi la acest capitol.

Statisticile reale sunt și așa destul de îngrijorătoare, fără a fi exagerate și transpuse în „orașe ce dispar”.

Africanii de la Saharna

Deși, tehnic vorbind, cei de la KP au dreptate – țările africane sunt toate mai la sud de mănăstirea Saharna din raionul Rezina, trebuie să menționăm că raportul ONU se referă doar la cele mai la sud de pustiul Sahara. O fi doar greșeală de tipar, dar confirmă lipsa de atenție care se răsfrînge și asupra verificării surselor.

Un alt punct care merită atenție e faptul că declinul demografic al vecinilor noștri de peste Prut este menționat absolut gratuit. Nu e menționat, spre exemplu, declinul demografic din Ucraina, Rusia sau oricare altă țară.

Aceste devieri sunt cu atît mai grave și merită atenție, întrucît vorbim totuși de ziarul cu cel mai mare tiraj din țară.

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Lasă un răspuns

Close