Tematica Hidrocarburilor moldovenești abordată de Igor Dodon și consilierii prezidențiali

CHIȘINĂU Astăzi 9 martie, la președinție a avut loc o ședință de lucru cu tematica concesionării de către Guvernul Republicii Moldova a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare către compania Frontera Resources International.

După o analiză amplă a clauzelor contractului de concesionare, în care se vor include toate aspectele acestei inițiative, inclusiv poziția oamenilor de știință și a societății civile, Președinția va veni cu o poziție mai amplă și o concluzie asupra acestei probleme.


Amintim, că Guvernul Republicii Moldova și Compania internaţională de explorare a hidrocarburilor, Frontera Resources, au semnat pe 2 ianurie 2017 un contract de concesiune privind explorarea petrolului și a gazului din sudul Republicii Moldova.

Într-un comunicat de presă emis de compania în cauză, datând din 10 ianuarie, aceasta anunţă că memorandumul  ce-i deschide calea spre explorarea resurselor de hidrocarburi este preconizat pentru 50 de ani.

Dat fiind faptul inexistenței în Republica Moldova a personalului instruit și calificat în această industrie, angajații vor fi contractați din afară țării. Despre un aport considerabil a acestei explorări pe piața muncii din R. Moldova nu poate fi vorba, excepție fiind muncitorii necalificați, care sunt remunerați prost.

Agenți economici dotați cu utilaj specific industriei extractoare de hidrocarburi în Moldova nu există. Argumentul Guvernului cu privire la crearea locurilor de muncă apare nefondat, dacă nu ridicol.

Alt aspect invocat de Guvern este securitatea energetică a Republicii Moldova, această latură ar fi mai lesne de soluționat prin contribuția mai eficientă a ANRE la crearea prețurilor interne a hidrocarburilor, subvenționarea inițiativelor energiei regenerabile, investițiile în eficiență energetică, precum și trecerea la echipamente și utilaje ecofriendly.

Ce ne propune Guvernul este un regres, un pas înapoi spre exploatarea nechibzuită a zăcămintelor.

O țară din  sud – estul Europei trebuie să fie o oază de civilizație ecologică, un punct de atracție turistic și de agrement, dar nu un furnizor de hidrocarburi.

Organele statului abilitate pentru a inspecta lucrările de exploatare a sondelor și sistemelor de extracție a gazului și petrolului nu sunt pregătite la nivelul cuvenit, din lipsă de instituții didactice și inexistența unei astfel de practici anterioare.

În ce privește investiția “majoră” de 6 milioane de dolari, este o sumă derizorie când merge vorba despre industria petrolieră, dupa unele calcule estimative, acești bani ajung doar pentru călătorii, servicii hoteliere și conexe, fourchette-uri și documente permisive in decursul următorilor 5 ani, este cunoscut faptul prețul sondelor de perol și gaz, care începe cu suma de 500 000 de dolari bucata. Iată, deci investiția.

O altă latură din această temă sensibilă este însuși compania Frontera Resources International, care nu e cea mai potrivită pentru un contract de concesionare de durată, sunt concluziile mai multor instanțe ce critică activitatea acestei companii de-a lungul timpului, între ele fiind Democracy Freedom Watch


În concluzie vă propunem o analiză pro și contra, elaborată de către Radu Croitoru, masterand în Drept Energetic, Universitatea din Groningen, Olanda.

Avantaje

  • Reducerea dependenței energetice a unui stat în totalitate dependent de sursele eneregtice importate.
  • Reducerea prețurilor pentru sursele primare și secundare de energie.
  • Sporirea economiei prin creșterea locurilor de muncă, contractarea serviciilor agenților economici locali, achitării redevenței, taxelor și impozitelor la stat. În acest sens, art. 41 al Codului subsolului obligă beneficiarii subsolului să contracteze, în mod prioritar, lucrări și servicii ale producătorilor autohtoni. Art. 313 din Codul fiscal stabilește o taxă de 5% din valoarea contractuală pentru lucrările de explorare, iar în cazul în care întreprinderea va începe extragerea hidrocarburilor, conform art. 317 și Anexei nr. 2 la Titlul VIII al Codului fiscal, va fi obligată la achitarea a 20% din costul gazelor/petrolului extras.

Dezavantaje

  • Descoperirea acumulărilor de hidrocarburi în anumite regiuni ale globului este însoțită uneori de un val de instabilitate politică.
  • În procesul de extragere a hidrocarburilor, ca în oricare alt domeniu, uneori pot apărea accidente. Impactul acestora însă poate fi unul devastator pentru mediu sau localnici. În scopul evitării accidentelor, există instituții de stat care au sarcina de supraveghere permanentă a lucrărilor de exploatare și explorare a hidrocarburilor. Totuși, existența instituțiilor guvernamentale specializate nu tot timpul împiedică apariția unor catastrofe naturale (vedeți accidentul de pe platforma Deepwater Horizon din SUA din 2010).
  • Experiența altor state ne-a arătat că nu toate efectele extragerii hidrocarburilor sunt previzibile la începutul extragerii acestora și pot fi sursa durerilor de cap ale autorităților și localnicilor afectați. Aici este relevant exemplul depozitului de gaze naturale din nordul Olandei, la care ne-am referit în textul acestui articol. După mai bine de zeci de ani de extragere, localnicii din regiunea Groningen (sub care se află depozitul) s-au pomenit afectați de cutremure tot mai dese. Sursa seismelor s-a dovedit a fi în legătură directă cu explotarea gazelor naturale. În rezultat, guvernul Olandei s-a văzut nevoit să plafoneze producția de gaze naturale.
Urmărește-mă

Românul

Moderator la newsmoldova.info
Urmărește-mă
Tematica Hidrocarburilor moldovenești abordată de Igor Dodon și consilierii prezidențiali înnoit: martie 9, 2017 de autorul: Românul

Abonează-te la newsletter-ul nostru

%d blogeri au apreciat: