Actualizarea regimului de intrare în UE pentru moldoveni

Regimului de intrare în UE va suferi modificări esențiale.

Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului European a aprobat introducerea unui sistem actualizat de controale pentru documentele cetățenilor din țările aflate în afara spațiului Schengen, implicit și pentru Republica Moldova, relatează Sputnik, citeat de știrilocale.md

Noul sistem prevede crearea așa-numitelor „frontiere inteligente” înainte de sfârșitul anului 2018.

Programul prevede că cetăţenii din afara UE care vizitează Uniunea mai mult de 90 de zile la fiecare perioadă de 180 de zile ar trebui să primească un card electronic care să conțină informații. Posesorul cardului va trebui să treacă printr-o procedură de scanare a amprentelor digitale.

Programul de intrare-ieșire prevede că, la intrarea în UE, cetățenii non-UE îşi vor scana pașapoartele internaționale.

În prezent, pașapoartele străinilor care intră și ies din spațiul Schengen sunt ștampilate atunci când aceștia traversează frontiera. Decizia finală cu privire la introducerea „frontierelor inteligente” urmează să fie convenite în timpul discuțiilor trilaterale viitoare între reprezentanții Comisiei Europene, Consiliul UE și Parlamentul European. Costul estimat al proiectului Frontiere Inteligente se situează în prezent la 1,1 miliarde de euro. Toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei, României și Marii Britanii sunt membre ale Spațiului Schengen. Zona Schengen include 4 țări din afara UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Lasă un răspuns

Close