Muzeul din Bălţi găzduiește în premieră o expoziţie de arme de epocă

La Muzeul de Istorie şi Etnografie din Bălţi a fost inaugurată în premieră o expoziţie de arme de epocă, datate cu perioada medievală.

Această expoziție va fi deschisă până la finele iernii şi va mai prezenta vizitatorilor un ciclu de prelegeri interactive cu tema istoriei armelor medievale moldovenești, transmite MOLDPRES.

Expoziţia de la Bălţi prezintă exemplare rare de scuturi, arbalete, săgeţi, arcuri, obuze, topoare, paloşe, echipamente ale oştenilor din Evul Mediu ş.a. Printre exponatele deosebit de remarcabile figurează o sabie unică din perioada Domnitorului Ştefan cel Mare.

Potrivit Marianei Mihalevschi, colaborator ştiinţific al muzeului de la Bălţi, expoziţia se bucură de succes, trezind un mare interes mai ales copiilor. „Este interesant pentru că vizitatorii nu numai că pot privi modelele expuse, dar le pot ţine în mîini şi să asculte informaţii despre istoria şi întrebuinţarea lor”, a afirmat Mariana Mihalevschi, citată de esp. md.

Lansarea expoziţie de arme de epocă a fost susţinută de Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie. Prezent la evenimentul de la Bălţi, restauratorul muzeului din capitală, Victor Filatov, a povestit despre cămăşile cu zale expuse pe care le-a creat chiar el.

„Pentru că erau foarte costisitoare, asemenea costumaţii pentru război îşi puteau permite doar oştenii înstăriţi, cu situaţie socială înaltă”, a menţionat Filatov. Potrivit restauratorului, pentru restabilirea unei cămăşi, care este formată din circa 15 mii de inele, a avut nevoie de aproape jumătate de an.

Organizatorii expoziţiei au relevat că se întîmplă mai rar ca o activitate muzeistică să se bucure de atîta popularitate.

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Lasă un răspuns

Close