Destrămarea UE începe de la periferie

Destrămarea UE începe de la margine spre centru//Un articol de George Damian

Doar cine nu își amintește democrația originală a lui Ion Iliescu, cine nu își amintește plăcerile tranziției coordonate de eșalonul al doilea al comuniștilor mai poate să susțină că Uniunea Europeană a făcut rău țărilor din estul Europei.

Și nu doar cei care nu își amintesc – de fapt este vorba de cei care se prefac că nu își amintesc, cei care au profitat de aceste perioade. Nici naționalismul nu are vreo legătură cu mișcările actuale care destramă constant și coerent țesătura europeană – nici un om care își iubește poporul nu poate susține corupția și regimul autoritar. Pentru că asta se întâmplă în țările din estul Europei în aceste zile: revenirea la putere a unor regimuri politice caracterizate de corupție, autoritarism, populism și naționalism stupid. Europa de est se remodelează după chipul și asemănarea regimului de conducere din Rusia.

După declanșarea războiului civil din Ucraina cu sprijin rusesc și anexarea Crimeei întreaga Europă de est a devenit un spațiu țintă. Războiul din Ucraina servește de măciucă și intimidare – Rusia lui Putin nu se ferește de conflictul militar, face parte din arsenalul utilizabil. Referendumul britanic de ieșire din UE a blocat structura europeană până la paralizie – și aproape imediat au început răscolirile din estul Europei. Aici regimul autoritar al lui Viktor Orban din Ungaria a jucat rolul unei sfidări permanente.

Republica Moldova a devenit peste noapte țara din care s-a furat un miliard și nimeni nu știe cine și cum a făcut asta – acum Igor Dodon cere din poziția de președinte ruperea relațiilor cu UE și reorientarea către Moscova. În Polonia criza politică a devenit regula. Bulgaria nu se manifestă, doar așteaptă momentul prielnic să se distanțeze de construcția europeană.

 Destrămarea UE începe de la margine spre centru. Continuă sâ citești aici

George Damian
Sunt pe FB

George Damian

Am studiat istoria, am absolvit un curs postuniversitar de jurnalism la FJSC şi un master în istoria relaţiilor internaţionale la Universitatea Bucureşti. Vreme de un an de zile am lucrat pentru Arhivele Naţionale. Apoi am fost reporter la secţia română a postului de radio Deutsche Welle, redactor la departamentul de politică externă al ziarului ZIUA, după care am coordonat suplimentul Dosare Ultrasecrete şi departamentul de politică externă până la închiderea ziarului în ianuarie 2010.
Am avut onoarea în anul 2010 să mă număr printre fondatorii ZiuaVeche.
Din noiembrie 2010 până în septembrie 2014 am scris opinii pentru ziarul Timpul din Chișinău.
Între decembrie 2011 – mai 2013 am rememorat anecdote istorice pentru Daily Cotcodac.
În 2012 am avut Cel mai popular blog la Roblogfest.
Între ianuarie – decembrie 2012 am fost redactor la ziarul Puterea.
Între ianuarie 2013 – septembrie 2014 am fost redactor la revista Magazin Istoric.
Între iunie 2013 – septembrie 2014 am scris pentru Times New Roman, la rubrica de cultură.
Din iulie 2013 m-am alăturat proiectului Prin Transilvania coordonat de seniorulAndrei Crivăţ.
Între septembrie 2014 – februarie 2016 am lucrat pentru Adevărul Moldova.
Din mai 2016 lucrez pentru pagina moldNova.eu
George Damian
Sunt pe FB

Ultimele postari ale lui George Damian (vezi toate)

George Damian

Am studiat istoria, am absolvit un curs postuniversitar de jurnalism la FJSC şi un master în istoria relaţiilor internaţionale la Universitatea Bucureşti. Vreme de un an de zile am lucrat pentru Arhivele Naţionale. Apoi am fost reporter la secţia română a postului de radio Deutsche Welle, redactor la departamentul de politică externă al ziarului ZIUA, după care am coordonat suplimentul Dosare Ultrasecrete şi departamentul de politică externă până la închiderea ziarului în ianuarie 2010. Am avut onoarea în anul 2010 să mă număr printre fondatorii ZiuaVeche. Din noiembrie 2010 până în septembrie 2014 am scris opinii pentru ziarul Timpul din Chișinău. Între decembrie 2011 – mai 2013 am rememorat anecdote istorice pentru Daily Cotcodac. În 2012 am avut Cel mai popular blog la Roblogfest. Între ianuarie – decembrie 2012 am fost redactor la ziarul Puterea. Între ianuarie 2013 – septembrie 2014 am fost redactor la revista Magazin Istoric. Între iunie 2013 – septembrie 2014 am scris pentru Times New Roman, la rubrica de cultură. Din iulie 2013 m-am alăturat proiectului Prin Transilvania coordonat de seniorulAndrei Crivăţ. Între septembrie 2014 – februarie 2016 am lucrat pentru Adevărul Moldova. Din mai 2016 lucrez pentru pagina moldNova.eu

Lasă un răspuns

Close