Raport de activitate 2016 a celui mai popular ziar din RM #ZdG

Vă propunem un extras din raportul de activitate pentru anul 2016, a celui mai cotat ziar din Republica Moldova – Ziarul de Gardă.

Acest ziar de investigație este un model de deontologie și transparență ziaristică.  Redacția Newsmoldova.info le dorește colaboratorilor Ziarului de Gardă sănătate, realizări profesionale, știri cât mai fierbinți în anul 2017 și pe viitor.


 

„Pe parcursul anului 2016 Ziarul de Gardă a editat, a tipărit şi a distribuit 50 de numere de ziar în limba română, tot atâtea în limba rusă, a publicat zilnic pe www.zdg.md şi, împreună cu Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi, a editat zeci de reportaje video care au fost difuzate de zece posturi TV naţionale şi regionale. Reporterii ZdG au călătorit în 10 state ale lumii pentru a beneficia de stagii, instruiri, vizite de documentare, dar au primit şi în redacţie mulţi tineri reporteri care au dorit să înveţe la şcoala de investigaţii a ZdG.

Investigaţii şi impact
Cel mai important capitol din activitatea ZdG sunt investigaţiile jurnalistice. Averile, interesele, schemele funcţionarilor publici, ai reprezentanţilor organelor de drept, ai justiţiei au fost expuse constant, în fiecare număr. Totodată, reporterii ZdG s-au preocupat de probleme ce ţin de drepturile omului în R. Moldova. Iată un scurt rezumat al celor mai de impact investigaţii ale anului 2016.

În 2016, ZdG a scris despre mai multe dosare importante, dar şi despre un caz mai curios, în care justiţia a condamnat doi soţi, acuzaţi că ar fi furat 3 pepeni verzi. Ulterior, CSJ a restituit acest dosar la rejudecare.

Coffee Time – chişinăuienii ştiu cui îi plătesc pentru cafea
O investigaţie cu impact a fost cea despre cum fraţii Dorin şi Lucian Chirtoacă făceau afaceri cu Primăria Chişinău prin intermediul mai multor companii deţinute de Lucian, prin intermediari. Dorin Chirtoacă, fiind primar, a semnat mai multe dispoziţii, cu titlu de excepţie, pentru o firmă care avea adresa juridică într-un apartament înregistrat pe numele soacrei lui Lucian. SRL-ul a împânzit oraşul cu gherete care comercializează cafea. ZdG a urmărit subiectul pe tot parcursul anului trecut, relatând ulterior cum acea firmă şi-a schimbat adresa, dar şi cum, în ciuda dezvăluirilor, business-ul de familie a continuat să se dezvolte.

Funcţionari cu salarii mici, dar cu imobile de milioane
În aprilie, am prins-o cu minciuna pe deputata Violeta Ivanov, cea care spunea că nici ea, nici fiica sa minoră, care şi-a etalat luxul pe o reţea de socializare, nu au casă. ZdG a găsit şi a arătat imobilul cu mai multe niveluri, pe care familia Ivanov deja îl ridicase.

În preajma alegerilor prezidenţiale din toamna anului 2016, ZdG a publicat anchete despre averile şi integritatea tuturor candidaţilor la funcţia de preşedinte al R. Moldova, post adjudecat, după turul II de scrutin de către socialistul Igor Dodon.

Un milion de cititori pe www.zdg.md. Ce au citit?
În 2016, site-ul Ziarului de Gardă, www.zdg.md, a fost vizitat de peste un milion de utilizatori unici. Cei mai mulţi vizitatori din 2016 şi, totodată, din istoria site-ului nostru, au fost înregistraţi pe 14 noiembrie, a doua zi după turul doi al alegerilor prezidenţiale. Articolele preferate de cititorii noştri online au fost cele despre alegeri, despre averile politicienilor, ale judecătorilor şi procurorilor, dar şi reportajele pe subiecte sociale.

„ZdG în satul tău”
Pe parcursul anului 2016 ZdG a mers în zeci de sate, vizitând sute de familii pentru a relata istoriile lor.

Şcoala ZdG
Chiar dacă reporterii ZdG au muncit mult şi au făcut articole foarte bune, fiecare a acceptat să înveţe lucruri noi, deoarece profesia de jurnalist este în permanentă dezvoltare. Reporterii ZdG au participat pe parcursul acestui an la traininguri privind jurnalismul de date, de investigaţie, de mediu, pentru drepturile omului, de dezvoltare a presei, de digitalizare, de IT, de securitate regională.

Premii pentru investigaţii şi respectarea drepturilor omului
Pe parcursul anului 2016 ZdG şi reporterii săi au fost apreciaţi pentru muncă profesionistă de calitate şi au luat mai multe premii.

Deoarece jurnalismul de investigaţie este cel mai complicat, dar şi mai costisitor gen de jurnalism, Ziarul de Gardă a depus solicitări de susţinere financiară la organizaţii internaţionale, care susţin dezvoltarea presei independente, a democraţiei, transparenţei şi sprijină activităţi pentru respectarea drepturilor omului.

Pe parcursul anului 2016 ZdG a implementat proiecte susţinute financiar de către:
Departamentul pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni, România;
Freedom House, SUA;
Free Press Unlimited, Olanda;
Ambasada SUA la Chişinău;
Ambasada Olandei la Bucureşti;

Planuri pentru 2017
Vom continua să facem investigaţii jurnalistice despre corupţie, spălări de bani, abuzuri în funcţii publice, ineficienţa organelor de drept. Vom monitoriza de aproape cum sunt cheltuiţi banii publici şi alte resurse care aparţin cetăţenilor şi sunt administrate de miniştri, parlamentari şi alte persoane publice. Vom edita, tipări şi distribui în continuare Ziarul de Gardă în limbile română şi rusă, vom menţine şi vom dezvolta paginile web www.zdg.md şi www.zdg.md/ru, vom vizita diverse localităţi ale R. Moldova şi vom comunica cu cât mai mulţi oameni, vom învăţa să facem jurnalism mai bun şi mai eficient.”

La mai mult și la mai mare!

Raportul complet aici

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Lasă un răspuns

Close