Moldova: șoferii prinși în stare de ebrietate alcoolică amendați cu 50 de mii de lei sau privare de libertate de până la 12 ani

Din martie 2017 se măresc drastic amenzile pentru șoferii prinși în stare de ebrietate alcoolică, care vor ajunge până la 50 de mii de lei sau închisoare de până la 12 ani.

[info]Începând cu luna martie a acestui an, amenda contravențională pentru conducerea autovehiculului în stare de ebrietate va constitui de la 17,5 mii de lei la 25 de mii de lei, iar pentru aceeași faptă soldată cu cauzarea din imprudență a leziunilor corporale medii, pedeapsa cu amenda crește până la 50 de mii de lei sau închisoare de până la 4 ani.

Pedepsele pentru șoferii care în mod iresponsabil se urcă la volan în stare de ebrietate au fost revizuite la propunerea Ministerului Justiției. În alte cazuri soldate cu consecințe mai grave, inclusiv decesul victimei, șoferii beți la volan riscă până la 12 ani închisoare.

Codul Penal și Codul Contravențional al Republicii Moldova conțin și prevederi cu referire la pedeapsa complementară ce constă în privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 2 la 5 ani.[/info]

Inspectoratul Național de Patrulare și Ministerul Justiției, cu suportul logistic al Proiectului Uniunii Europene ”Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune și reabilitare din Moldova”, au lansat campania de prevenire a consumului de alcool la volan ”Nu te lăsa condus de alcool! Cineva drag te așteaptă acasă”.

Inspectoratul Național al Probațiunii, cu suportul experților Proiectului Uniunii Europene, lucrează asupra mecanismelor de aplicare a programului probațional „Drink & Drive”, unul dintre scopurile căruia este de a motiva conducătorii auto care au fost supuși pedepsei pentru condus în stare de ebrietate să conștientizeze impactul dramatic personal dar și în plan social, iar ca finalitate să renunțe la acest viciu.

Șoferii prinși în stare de ebrietate alcoolică – modificarea legii cu privire la răspunderea contravențională a acestora în 2017. Proiect ce prevede amenzi usturătoare și privațiune de libertate.

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Lasă un răspuns