Impeachment marca Mihai Ghimpu

(Video) Fracțiunea Partidului Liberal anunță inițierea procedurii de suspendare din funcție a Președintelui Republicii Moldova.

Impeachment marca Mihai Ghimpu împotriva lui Igor Dodon, pentru încălcarea Constituției.

Update 16.50 Reacția partidului democrat la inițiativa liberalilor.

“Așteptăm, mai întâi, ca Partidul Liberal să prezinte în cadrul coaliției, în detaliu, argumentele care stau la baza acestei inițiative.

Dacă exista elemente care induc riscul unei posibile încălcări ale legii fundamentale, PDM ar putea semna un demers către Curtea Constituțională, așa cum prevede legea în astfel de situații,  prin care să cerem opinia în ceea ce privește o eventuală încălcare a Constituției.

În funcție de răspunsul Curții Constituționale, vom decide acțiunile de mai departe împreună cu colegii de Coaliție.” Sursa: pdm.md

Ce este impeachmentul?

Impeachment este punerea sub acuzare, inculparea unei persoane de rang înalt cu motivația că aceasta ar face ceva împotriva statului (aici președinte), cu scopul ca acesta să fie demis.

Conform Constituției Republicii Moldova, președintele țării poate fi demis doar de către Parlament cu votul a minim 68 de deputați, iar propunerea de demitere poate fi inițiată de cel puțin 34 de parlamentari.

 

Articolul 89 din Constituția RM – „Demiterea”:

(1) În cazul săvârșirii unor fapte prin care încalcă prevederile Constituției, Președintele Republicii Moldova poate fi demis de către Parlament cu votul a două treimi din numărul deputaților aleși.

(2) Propunerea de demitere poate fi inițiată de cel puțin o treime din deputați și se aduce neîntârziat la cunoștința Președintelui Republicii Moldova. Președintele poate da Parlamentului și Curții Constituționale explicații cu privire la faptele ce i se impută.

Impeachment marca Mihai Ghimpu înnoit: ianuarie 16, 2017 de autorul: NewsMoldova

Abonează-te la newsletter-ul nostru

%d blogeri au apreciat: