Filip: Inițierea referendumul cu privire la legea miliardului are argumente false

În cadrul unei întîlniri cu presa, ieri, Igor Dodon a afirmat că va fi creat un grup de inițiativă, cu privire la miliardul furat din sistemul bancar moldovenesc. Legea miliardului iarăși stârnește controverse.

„Și apropo de miliard înainte de conferința aceasta, am discutat cu foștii colegi din PSRM și vreau să vă informez că PSRM a inițiat grupul de inițiativă pentru referendumul de anulare a legii miliardului. Așa că cu legea miliardului noi o să luptăm până n-o să o anulăm”, a spus Dodon.

Premierul Pavel Filip, pe pagina sa de socializare, a declarat în replică la spusele lui Dodon:
„Anunțul făcut de președintele Igor Dodon în legătură cu un posibil referendum inițiat de PSRM pe tema legii prin care au fost convertite în datorie publică creditele de urgență acordate în cazul celor trei bănci cu probleme, este o temă falsă.”

Filip și-a argumentat declarația, explicând de ce:

[info]1. În primul rând prevederile articolului 147 al Codului electoral stipulează expres că nu pot fi organizate referendumuri republicane și nu pot fi supuse referendumului problemele privind impozitul și bugetul.
2. Chiar dacă un asemenea referendum ar fi fost legal, oricum nu are sens pentru că această lege nu poate fi anulată, este o lege care deja și-a produs efectul juridic, este consumată.
3. Această lege face parte din pachetul care a stat la baza semnării acordului cu FMI, iar dacă ar fi revizuit acest mecanism, ar pune automat sub semnul întrebării continuarea acestui acord.
4. Președintele știe foarte bine că suma trecută la datorie publica este deja parțial recuperată și urmează a fi recuperată integral, deci cetățenii nu vor fi în situația să plătească acești bani.[/info]

În acest sens, premierul Filip a amintit președintelui și partidului pe care îl reprezintă indirect, că inițiativa în cauză este un PR politic din banii cetățenilor.

„(…)consider că inițiativa de a declanșa un referendum pe această temă, care ar presupune cheltuieli enorme de la bugetul statului, bani care nu vor fi recuperați vreodată, reprezintă o greșeală și singurul efect al unei astfel de acțiuni poate fi acela ca PSRM să găsească pretext de a-și face campanie electorală pe banii publici.”

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Lasă un răspuns

Close