Este prima țară din lume care închide posturile radio FM.

Deși majoritatea populației se opune desființării posturilor radio FM, măsura este deja luată. Se va trece exclusiv la radiourile digitale, schimbarea fiind urmărită îndeaproape de țări precum Elveția, Marea Britanie și Danemarca, informează The Guardian.

Radiourile FM au fost introduse în Norvegia în 1950, iar procesul de închidere a lor începe din 11 ianuarie în orașul Bodo (situat în nordul țării). Până la sfârșitul anului, toate radiourile FM naționale vor fi oprite.

Criticii acestei mișcări spun că guvernul se grăbește și se tem că multe persoane vor rata alertele de urgență care până acum erau transmise prin intermediul radioului FM. Unii norvegieni se îngrijorează de faptul că două milioane de mașini nu sunt dotate cu receptoare pentru Standardul Digital Audio Broadcasting (DAB).

Rezultatele unui sondaj de opinie arată că 66% dintre norvegieni nu sunt de acord cu renunțarea la radioul FM, 17% sunt de acord și restul nu sunt deciși. Cu toate acestea, Parlamentul și-a dat avizul pozitiv pentru demararea procedurilor, argumentul principal fiind că radiourile digitale au mai multe canale.

Elveția vrea să treacă exclusiv la radioul digital din 2020, Danemarca și Marea Britanie iau în considerare ideea.

Sursa: activenews.ro

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Lasă un răspuns