Candu: Neutralitatea Republicii Moldova este afirmată în Constituție

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și-a făcut publică luni intenția de a anula acordul privind deschiderea unui Birou de legătură al NATO la Chișinău, informează agenția de presă rusă TASS.

Voi face tot posibilul pentru a anula această decizie (acordul privind deschiderea Biroului de legătură al NATO la Chișinău n. r.)”, a declarat Igor Dodon luni pentru postul de televiziune RT. Citat de agepres.ro

Totodată, Dodon a vorbit la postul rus despre viitoarea sa întrevedere cu liderii țărilor membre ale NATO, ce va avea loc la începutul lui februarie la Bruxelles. Potrivit lui Dodon, la această reuniune el „vrea să se convingă dacă membrii NATO sunt gata să susțină public și să semneze acordul care ar recunoaște statutul de neutralitate al Republicii Moldova”.

Astăzi, pe pagina sa de socializare, președintele parlamentului Republicii Moldova Andrian Candu a ținut să-l asigure pe Igor Dodon că:

„Neutralitatea Republicii Moldova este afirmată în Constituție și nu există niciun motiv de îngrijorare că neutralitatea ar putea fi pierdută sau că în Moldova ar putea veni forțe militare străine (cu excepția celor care deja sunt dislocate în regiunea transnistreană). În acest sens, îngrijorările președintelui Igor Dodon sunt neîntemeiate.”

Declarația lui Andrian Candu vine ca replică la intenția Președintelui R. Moldova de a anula acordul privind deschiderea Biroului de legătură al NATO în Moldova.

În acest context Președintele Parlamentului reiterează:

„Oficiul NATO deschis la Chișinău este un birou prin care se asigură o bună comunicare a acestei structuri internaționale cu instituțiile noastre militare. Deci este un oficiu tehnic, de informare și comunicare, nimic mai mult. Ținem să amintim că încă din perioada comunistă au fost puse bazele unor relații de colaborare cu structurile NATO. Militarii noștri au început să fie antrenați în misiuni de pacificare, iar armata moldovenească a avut doar beneficii de pe urma acestei cooperări; la fel și securitatea națională.” 

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Lasă un răspuns