Start epoca Dodon.

La 13 decembrie 2016 Curtea Constituţională a Moldovei a confirmat rezultatul scrutinului prezidenţial din 13 noiembrie 2016 prin care Igor Dodon a fost ales preşedinte al Republicii Moldova, mandatul lui pe un termen de patru ani fiind validat.

Igor Dodon e președinte, este un fapt împlinit practic. Să vedem abilitatea lui menegerială ca și șef al statului, va putea el oare manevra pe terenul defectuos al politicii moldovenești – va arăta timpul. Însă asemănarea lui cu alt exemplar politic din Moldova – și anume Vladimir Voronin este limpede. Aceeași retorica, același „fund pe două scaune”.

El, Dodon, trebuie să știe, că Rusia este un organizm care e „flămând” tot timpul și orice deviere a sa de la retorica pro rusă îl va face jertfă involuntară al poftei de mâncare excesive a „Ursului” – așa a pățit Voronin în două rânduri, în 2003, când a refuzat planul Cozac și în 2006, atunci Moldova a primit cea mai grea lovitură economică din partea „Partenerului” din răsărit și anume embargoul vinului aplicat Moldovei de Rusia.

Deci, păzea Dodon la vorbe și la fapte! În funcția de Președinte. populizmul neacoperit de care ai făcut rost în campania electorală e distructiv, dacă nu fatal!

Autorităţile au respins un număr mare de contestaţii ca fiind în afara competenţelor lor. Comisia Electorală Centrală, în loc să le examineze, şi-a declinat în mod eronat competenţa menţionând că CC urmează să aprecieze. Ignorarea contestaţiilor a pus CC în imposibilitatea de a ţine cont de ele. În concluzie Curtea a înaintat Parlamentului şase inițiative prin care solicită modificarea legislaţiei ce ţine de procedura electorală.

Fostul candidat la alegerile prezidenţiale, Maia Sandu susţine că atât Comisia Electorală Centrală cât şi instanţele de judecată au pasat responsabilitatea şi competenţa către Curtea Constituţională a Moldovei pentru a da o apreciere referitoare la ilegalităţile stabilite pe parcursul alegerilor concomitent cu validarea scrutinului prezidenţial.

[legend title=”Maia Sandu” style=”3″]Aceste alegeri nu au fost libere şi corecte, de aceea contestăm rezultatul anunţat de CEC. Statul, sau cei care au ajuns să-l reprezinte fără să ne reprezinte pe noi, a fost surd şi mut la ilegalităţile comise în campanie, iar uneori a fost parte la aceste ilegalităţi. CEC, după ce timp de două luni s-a făcut că nu vede cererea noastră prin care solicitam verificarea suspiciunilor de finanţare a PSRM din off-shoruri, ne spune că a transmis-o la CNA în sfârşit. Poate până la următoarele alegeri primim un răspuns de la CNA…,  [/legend]

Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate menţionează că Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) le-a spus că nu poate afla cine stă în spatele transportării organizate la vot a cetăţenilor din stânga Nistrului pentru că acest teritoriu nu este controlat de către autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova.

În cazul obstrucţionării votului cetăţenilor din diasporă, reprezentanţii statului şi-au demonstrat talentul de manipulare a legii, astfel încât să nu admită majorarea numărului buletinelor de vot, iar, mai târziu, să dea vina pe cetăţeni că nu s-au organizat mai bine pentru a putea vota.

Implicarea bisericii în campanie este o altă încălcare gravă a legii, trecută cu vederea de către instituţiile statului.

Amenda de 5400 de lei aplicată postului PrimeTV pentru ştirea despre migranţii sirieni este o dovadă clară cât de mult ţine statul la informarea corectă a cetăţenilor săi.

Acestea sunt doar câteva motive pe care le invocăm în contestaţia adresată Curţii Constituţionale. CEC a refuzat să le examineze, iar instanţa a stabilit că nu sunt de competenţa ei.

Newsmoldova.info amintește – Hotărârea CCM cu privire la validarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale a fost pronunţată la 13 decembrie. Nou alesul preşedinte urmează să depună jurământul în faţa Parlamentului şi a CCM cel târziu la 45 de zile după alegeri.

 

Citiți articolele newsmoldova.info pe Facebook.

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Lasă un răspuns