Moldova funcționarilor de “milioane”. Vezi ce salarii au bugetarii.

Conduc structuri cu bugete de milioane, monitorizează şi reglementează pieţe de zeci de miliarde de lei, stabilesc tarifele la utilităţi, ne apără de monopolişti, veghează ca banul public să nu fie furat şi practic nimeni nu poate să facă business în Republica Moldova fără să interacţioneze cu ei.

E vorba de directorii de agenţii, comisii, autorităţi etc, care au împuterniciri enorme şi care beneficiază de remunerări din bani publicii care uneori depăşesc şi un milion de lei pe an, transmite Mold-Street citat de stirilocale.md.
Majoritatea şefilor din aceste structuri sunt puţin cunoscuţi de societate şi frecvent nici nu au apariţii publicie, dar sunt și printre primii care cad „jertfă” frecventelor schimbări de guvern.

Poate din aceste motive lupta pentru funcţii în aceste structuri este acerbă şi foarte dură. Datele din declaraţiile de avere din ultimii doi ani relevă că unii şefi ale acestor structuri beneficiază de salarii de 4-5 ori şi chiar de zece ori mai mari decât primesc primele persoane din stat: preşedintele Republicii Moldova, preşedintele Parlamentului şi premierul.

Trei manageri cu salarii mai mari de un milion

Astfel Iurie Armaşu, care a ocupat din noiembrie 2013 şi până în iunie 2015 funcţia de director al Autorităţii Aeronautice Civile (AAC) a ridicat în 2014, un salariu brut de 1,166.489 lei, adică aproape 100.000 de lei pe lună.

Acesta a fost demis în iunie 2015, după ce contra lui a fost iniţiată urmărire penală pentru depășirea atribuțiilor de serviciu pe 17 februarie, când ar fi autorizat convertirea a 3.000.000 de lei de pe contul instituţiei în euro în condiţiile în care moneda europeană valora 28 de lei. Astfel, în urma fluctuaţiei cursului (deprecierea euro), instituţiei i-au fost cauzate daune în proporţii deosebit de mari.

Acest caz arată încă o dată că salariile mari plătite funcţionarilor şi demnitarilor nu sunt un factor suficient pentru prevenirea fraudelor sau actelor de corupţie.

Adjunctul lui Armaşu, Nicolae Buzu a primit în 2014 o remunerare ceva mai mică – de 1.063.985 lei. Al doilea director-adjunct al AAC, Radu Bezniuc a beneficiat de o remunerare de 928.194 lei, iar noul director, Mircea Maleca, care a fost în 2014, şef la compania AIR Moldova – 702.344 lei.

O explicaţie a salariilor mari pentru angajaţii şi conducerea Autorităţii Aviaţiei Civile, îl reprezintă faptul că domeniul aviatiei civile, „este unul cu nivele de remunerare înalte, data fiind specificul ramurei și tangențele cu mediul internațional de activitate”.

O altă instituţie strategică, conducerea căreia beneficiază de salarii de câteva ori mai mari decât ale conducerii ţării este Banca Naţională a Moldovei – în medie 60-70.000 lei pe lună.

Din declarațiile de avere, rezultă că cel mai bine plătit a fost Artur Cincilei, vice-guvernatorul BNM care a primit anul trecut mai mult de un milion de lei, inclusiv salariu brut la BNM de 739.059 lei, pe lângă care a mai beneficiat de o remunerare de 292.161 lei de la Eurocreditbank, bancă la care statul a deţinut până în toamna anului 2014 peste 20%.

Urmează Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale, cu un salariu brut de 872.899 de lei. Drăguţanu este urmat, la mică distanţă, de doi adjuncţi ai săi Marin Moloşag şi Emma Tăbârţă, cu salarii de peste 800.000 de lei, iar Ion Sturzu de 740.000 de lei.

Venituri de peste 700.000 de lei au mai avut anul trecut cel puţin încădoi şef de autorităţi. E vorba de Artur Gherman, fostul director general al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) şi Sergiu Ciobanu, directorul ANRE.

Alţi şase şefi au încasat salarii mai mari de 600.000 de lei în 2014. E vorba de Iurie Onica şi Ghenadie Pârţu, directori la ANRE; Nina Dosca, Aurica Doina şi Iurie Filip de la CNPF, şi Grigore Varaniţa de la ANRCETI.

Cu remunerări ce depăşesc jumătate de milion(500.000) de lei s-au pricopsit vreo zece şefi de la ANRE, ANRCETI, CNPF, dar şi de la a Agenţia Naţională Transport Auto (ANTA), Centrul Naţional Frecvenţe Radio, Agenţia de protecţie a proprietăţii intelerctuale (AGEPI).

Moldova funcționarilor de “milioane”. Vezi ce salarii au bugetarii. înnoit: decembrie 30, 2016 de autorul: Românul

Abonează-te la newsletter-ul nostru

%d blogeri au apreciat: