Identităţile Chişinăului – volumul a fost lansat la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

Ediția include studii, articole şi eseuri, expuse de istorici, arheologi, arhitecţi, specialişti în domeniul patrimoniului cultural din R. Moldova, România şi Suedia, la ediţia din 2015 a conferinţei bienale „Identităţile Chişinăului”, organizate de Asociaţia Tinerilor Istorici din Moldova (ANTIM) şi Grupul Civic pentru Patrimoniul Cultural.

Preşedintele ANTIM, Sergiu Musteaţă, unul din coordonatorii ediţiei, a menţionat că scopul proiectului este de a proteja şi valorifica patrimoniul cultural al Chişinăului şi tot ce ţine de identitatea lui istorică şi culturală, pentru a-l transforma într-o capitală europeană.

La rîndul său, reprezentantul Grupului Civic pentru Patrimoniul Cultural, scriitorul Alexandru Corduneanu, a subliniat că Chişinăul înseamnă nu numai imobile, ci o structură vie, cu personalităţile ei, pe care urmează să le descoperim.

În context, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a apreciat înalt activitatea desfăşurată în cadrul acestui proiect, eforturile depuse pentru a scoate din anonimat trecutul şi de a-l pune în corelaţie cu prezentul şi viitorul. „Am identificat cel puţin două subiecte, care s-ar integra în cadrul proiectului: să organizăm un atelier cu genericul „Literatura şi Chişinăul” şi să edităm o colecţie literară „Poeţii Chişinăului”, „Prozatorii Chişinăului” etc.”, a mai adăugat scriitorul.

Cartea începe cu o prefaţă semnată de Ambasadorul Franţei la Chişinău, Pascal Vagogne, care menţionează, între altele, că „Ambasada Franţei a ales urbanismul ca temă privilegiată a cooperării sale cu R. Moldova”. În acest sens, Ambasada Franţei a organizat, în parteneriat cu primăria oraşului, consiliul municipal şi Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, un forum cu genericul „Urbanismul şi dezvoltarea durabilă a Chişinăului”, un concurs în domeniul urbanismului, precum şi vizite de studiu în domeniul respectiv în cîteva oraşe din Franţa.

Sura: moldpres

Identităţile Chişinăului – volumul a fost lansat la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei înnoit: decembrie 29, 2016 de autorul: NewsMoldova

Abonează-te la newsletter-ul nostru

%d blogeri au apreciat: