Dodon//Conflictul din Transnistria este trecutul, nu uităm asta, dar trebuie de privit în viitor.

Ieri,16 decembrie, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, într-un interviu pentru Russia Today, a declarat că războiul de pe Nistru a fost unul civil.

Mai mult ca atât, acesta a spus că de conflict se fac vinovate inclusiv autoritățile de la Chișinău pentru că au declarat ca prioritate de bază Unirea cu România, cu care nu erau de acord transnistrenii..

[legend title=”Dodon” style=”3″]Totul a început din cauza faptului că la Chişinău au existat minţi fierbinţi, care au dorit unirea cu România. Erau şi lozinci catalogate ca fiind extremiste, de genul Valiza-Gara-Rusia, haideţi să vedem unde sunt mai mulţi ruşi şi să mergem peste ei. Iniţial ei au mers peste Găgăuzia, apoi peste Transnistria. Eu înţeleg că în primul rând vina este a guvernanților Moldovei de atunci, eu asta recunosc. Eu de nenumărate ori am spus că noi trebuie să recunoaştem asta şi să cerem iertare, deoarece au murit sute, mii de cetăţeni.

Desigur asta nu se uită, eu desigur îi înţeleg pe ei foarte bine, dar trebuie să privim în viitor. Și viitorul ne vaimpune noi să găsim limbă comună. Iată vizavi de Moldova există Ucraina, ei chiar cred că vor găsi mai ușor limbă comună cu Ucraina decât cu Moldova? Eu cred că ei înţeleg că împreună cu noi, reuniți intrun stat integru, avem mai multe şanse[/legend]

Dodon a mai menționat că federalizarea Moldovei după principiile planului Cozac nu mai este actuală și el speră să se întîlnească cu liderul transnistriei, ca să discute strategia pașilor mici, care a fost refuzată de fosta administrație prezidențială din Moldova.

Oare este o încercare a nou alesului președinte să reconcilieze populația de pe ambele malurile ale Nistrului, sau este o declarație necântărită, ce va acutiza acest război nedeclarat. Va arăta timpul.

Articolul integral din presa rusă puteți să-l accesați aici

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Lasă un răspuns

Close