Arhiva studioului Moldova – Film riscă să dispară. Află în ce stare este.

Arhiva studioului Moldova-Film este într-o stare deplorabilă, toată colecția acestei instituții, una din cele mai mari din tot spațiul ex – sovietic riscă să dispară. Pelicule și materiale scenice, fotografii, inventar, atribuții se păstrează în subsol, condițiile de păstrare fiind neadecvate pentru conservarea acestui patrimoniu național.

Chisinau, 28 decembrie 2016, Ion Ștefăniță după o vizita la Moldova-Film

“Este o alta problema, un alt patrimoniu care riscam sa-l pierdem, fondul de filme artistice si documentare trebuie salvat si create condiții adecvate de pastrare cu respectarea tuturor normelor de conservare preventivă. Acest patrimoniu, creat pe parcursul a zeci de ani, acest fond de filme, trebuie digitalizat. Problema poate fi soluționată, daca ar fi pusă pe agenda Prim-ministrului, printre problemele prioritare, cultura si patrimoniul trebuie să se regasească în agendele de lucru a factorilor de decizie de nivel înalt”.

După o analiză a stării de facto la Moldova – Film, instituție care este actual la auto – finanțare Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Moldova vine cu soluții:

Ion ȘtefănițăEu vad un proiect de parteneriat pentru Moldova-Film, e important să se lucreze prin comunicare, inclusiv la nivel internațional să se comunice. Respectiv să fie identificată o cofinanțare la nivel local, din buget, dar și cu susținerea unor parteneri, si aceasta instituție poate fi salvată ( acum lasată pe autofinanțare, care de fapt moare, sau putem spune a murit, se mai ține din taxe de arendă), noi însa trebuie să o facem să creeze, dar si bani să vina din această creație. Respectiv automat se soluționeaza și restul problemelor – amenajarea fonduri de păstrare a acestui patrimoniu cu respectarea tuturor normelor, dar și digitalizarea tuturor filmelor artistice și documentare create pe parcursul a zeci de ani.

Urmărește-mă

Românul

Moderator la newsmoldova.info
Urmărește-mă
Arhiva studioului Moldova – Film riscă să dispară. Află în ce stare este. înnoit: decembrie 29, 2016 de autorul: Românul

Abonează-te la newsletter-ul nostru

%d blogeri au apreciat: