Paradox – Moldova are o problemă similară cu cea a ţărilor exportatoare de petrol.

Paradox sau nu, Moldova se confruntă cu probleme similare celor din ţările exportatoare de petrol. A explicat marţi Hans Timmer, Economist Şef al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală. În cadrul lansării celui mai recent raport al Băncii Mondiale pentru zonele menţionate.

[legend title=”Algoritmul” style=”1″]Astfel, când marea parte a forţei de muncă lucrează în străinătate şi trimite bani. Cum este cazul Moldovei – populaţia începe să cheltuie. Cererea de produse creşte. Creşte producţia internă, importurile cresc şi ele. Preţurile urcă, apare boom-ul imobiliar. Pe scurt se creează o structură similară celei din ţările exportatoare de petrol atunci când preţul ţiţeiului este ridicat.[/legend]

Totul e bine când banii continuă să curgă. Însă când fluxul de bani care intră în ţară scade sau se întrerupe, este o problemă şi exact asta se întâmplă acum în Moldova. Căci mulţi dintre cei plecaţi afară la muncă lucrează în Rusia, ţară exportatoare de petrol. În consecinţă, provocarea pentru Moldova este asemănătoare celei pe care o înfruntă ţările exportatoare de petrol. – Trebuie să devină competitive şi să reducă preţurile pe piaţă internă. Reducerea preţurilor va duce însă la deprecierea monedei naţionale. Fapt ce se răsfrânge asupra exporturilor care merg majoritar spre Rusia unde şi rubla se depreciază şi va declanşa probleme în sectorul financiar şi aşa grav încercat.

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Lasă un răspuns

Close