Ministru MAEIE Andrei Galbur: „Trebuie să amendăm codul electoral”

[badge style=”6″]Ministrul MAEIE, Andrei Galbur[/badge]

Extras din briefingul de presă al Viceprim-ministrului, ministrului afacerilor externe şi integrării europene Andrei Galbur

„Am organizat acest briefing de presă pentru a comunica poziția Ministerului MAEIE referitor la organizarea alegerilor in sectiile de peste hotare. Ministerul a avut de gestionat 100 de secții peste hotare, 60 care au fost deschise in afara misiunilor diplomatice. În majoritatea absoluta a secțiilor procesul a decurs normal. Vreau sa mulțumesc tuturor pentru contribuție si pentru asigurarea unui proces decent. Totodată nu toți cetațenii au putut sa iși exercite dreptul la vot. Noi regretăm profund, dar doresc sa va asigur ca am facut tot ce era posibil in cadrul legislativ. A declarat ministru.

Decizia principala totuși a fost aprobată de catre Guvern. Numarul secțiilor de votare peste hotarele țarii au fost cel mai mare in acest an, cu 5 mai mult decât in 2014.

Alegatorilor de peste hotare le-au permis să voteze in baza pașaportului expirat. Problema a fost insuficiența buletinelor de vot la secțiile de votare, fiindcă în unele secții au mers să voteze mai mult de 3000 de alegatori. Codul elecoral nu prevede posibilitatea livrarii a mai multe buletine decât 3000. Legislația interzice transmiterea unui numar mai mare decât plafonul maxim stabilit. Ministerul nu avea să obțina de la CEC buletine chiar daca ar fi cerut.

Vreau sa va asigur ca Ministerul a fost și este instituția cea mai interesată ca intreg procesul să decurgă fară abateri. Unele probleme care au apărut au fost din cauza că legislatia in vigoare nu a prevăzut acest caz. Numărul buletinelor nu putea sa fie mai mare decât plafonul stabilit in program. Cei din birourile electorale trebuiau să acorde posibilitatea de a contesta procesul sau de a redirecționa alegatorii la o alta sectie de voatre, ceea ce a fost și facut. In astfel de caz, trebuie să amendăm codul electoral, iar Ministerul va participa cu experienta acordata pentru a evita așa probleme pe viitor. Pot să vă asigur ca vom căuta soluții impreună.”  Acestea sunt asigurările lui Andrei Galbur.

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Lasă un răspuns

Close