Ce reprezintă biroul de legătură NATO, care urmează a fi deschis la Chișinău.

A fost semnat acordul cu privire la deschiderea biroului NATO din Chisinau.

Biroul NATO va fi deschis la Chișinău. Acordul respectiv a fost semnat astăzi de către prim-ministrul moldovean, Pavel Filip, și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

„Acest birou va fi legătura între NATO și Republica Moldova, un instrument de dialog politic direct, precum și consolidarea forțelor militare. Acesta va fi un mic birou format din civili, care nu va impune prioritățile NATO Moldovei. Așa noi vrem să arătăm sprijinul nostru pentru independența și integritatea Moldovei ” – a spus Stoltenberg.

Pavel Filip a asigurat că Parlamentul Republicii Moldova va ratifica și Președintele va promulgă acordului. „Mă bucur că Moldova a încheiat în cele din urmă acordul. Am coborât pe pământ, pentru a guverna țara în beneficiul cetățenilor ” – a adăugat el.

Întâlnirea premierului Philip și Stoltenberg, a avut loc la Bruxelle, unde premierul moldovean a venit pentru a discuta despre finanțarea Moldovei de către UE. În ajunul vizitei lui, Pavel Filip a spus că intenționează să asigure Bruxellul că, în ciuda declarațiilor făcute în cadrul campaniei prezidențiale, UE poate conta pe sprijinul ferm al guvernului și a majorității parlamentare în parcursului european al țării.

Dar ce reprezintă totuși biroul de legătură NATO, care urmează a fi deschis la Câhișinău?

Biroul de legătură NATO are obiectivele de a intensifica dialogul pe marginea reformelor demarate, de a sprijini transformarea guvernării democratice a sectorului de apărare și de securitate, de a asigura supravegherea parlamentară și executivă; de a pune în aplicare strategia de securitate națională, precum și de a îmbunătăți sistemul național de securitate, este menționat într-un comunicat al Centrului de Informare și Documentare NATO.

Un astfel de Birou de legătură NATO a fost creat în Ucraina și Georgia. Jens Stoltenberg, a menționat, într-o conferința de presă, că nu e vorba de o bază militară, ci de un birou civil.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon scrie că „guvernanții și occidentalii se grăbesc să realizeze unele proiecte de apropiere de NATO, deoarece ei înțeleg că din moment ce voi intra oficial în funcție, mă voi opune acestor tentative”.


Și Renato Usatâi a scris pe Facebook că NATO a fost și rămâne un bloc militar și nu importă „cum va fi numită încăperea, unde vor sta oamenii îmbrăcați în uniformă”.

[legend title=”Newsmoldova.info” style=”2″]Amintește că în Republica Moldova activează și Centrul de Informare și Documentare NATO, acesta fiind o instituţie neguvernamentală, care îşi propune să promoveze în beneficiul public valorile şi principiile euro-atlantice, să sprijine cooperarea dintre Moldova şi Alianţa Nord Atlantică, să implementeze obiectivele şi activităţile stabilite în cadrul instrumentelor de cooperare Moldova – NATO, precum şi să informeze opinia publică în legătură cu aceste aspecte.[/legend]

 

Românul

Moderator la newsmoldova.info

Lasă un răspuns